Melyik hírportált választják a tudatos olvasók?

2023-06-13

Tudatos hírolvasónak lenni mérhető tulajdonság, de nézzük meg, mit jelent ez pontosan, és mit mondanak el róluk a közönségmérési adatok.

Ki dönti el, hogy mit olvasol? A Facebook, az ismerősök, az állam, a munkahelyed vagy te magad? Ha nem a Facebook algoritmusa által feldobott híreket olvasod, hanem te keresel rájuk, és az általad hitelesnek tartott hírportál címlapján, vagy a kiadvány telefonodra letöltött alkalmazásából tájékozódsz, akkor a tudatos hírolvasók táborába tartozol.

A májusi adatok szerint a hazai internetezők 23 százaléka, azaz 1,5 millió egyedi látogató tekinthető a fentiekben meghatározottak szerint tudatos hírfogyasztónak. 

A jellemzően 30 évnél idősebb, felsőfokú végzettséggel rendelkező, magasabb társadalmi státuszú látogatók az átlag olvasókhoz (top 6 híroldal együttes közönségéhez) képest gyakrabban keresik fel az általuk kedvelt felületeket, és ott több tartalmat is fogyasztanak egy-egy látogatás alkalmával. Ennek a napi átlagban 620 ezres közönségnek csaknem 40 százaléka a fővárosból vagy Pest megyéből internetezik.

A tudatos hírolvasók az Indexet választják

A hazai online közönségmérés segítségével az is meghatározható, hogy melyik hazai kiadványt és mennyien választják tudatos döntés alapján. Ezek a hírportálok bátran építhetnek olvasótáborukra, hiszen az ő márkájukhoz és tartalmaikhoz kötődnek, ezeket fogadják el hitelesnek. A tudatos hírolvasók legnagyobb arányban az Indexet választották.

Hirdetnék