KULT50: először egy kiadványban a mai magyar kultúra 50 meghatározó alakja

2017-03-24

A lista formájú online cikkek (magabiztosabb nevén listicle) és akár egész iparágak éves teljesítményét párszázezer pixelbe sűrítő infografikák megjelenésükkor PI-tornádóként söpörnek végig a neten, majd rendszerint eltűnnek, mint a berhidai forgószél Pétfürdő határában. De például egy értékmérő, a közvélemény részéről is évről-évre várt lista, mint a Napi.hu gondozásában megjelenő 100 leggazdagabb olyan kiadvány, ami mindaddig folyamatos igazodási pontot nyújt, míg a következő meg nem jelenik.

A kulturális teljesítmények exceltáblásíthatatlan és forintértékben nehezen mérhető területén mostanáig nem vállalkozott hasonlóan legalább egy évig értékálló összeállításra senki. Azt gondoljuk, hogy a mértékadó zsűri közreműködésével, tizenéve a hazai kulturális tájékoztatás világítótornyaként működő fidelio gondozásában, a mai magyar kultúra ötven meghatározó alakját bemutató kiadványunk hiánypótló, a szakma és minőségi kultúra iránt érdeklődő közönség által is szívesen forgatott összeállítás lesz.

infografika_jav_1.jpg

A kiadvánnyal nem kevesebbre vállalkozik a fidelio, mint hogy lenyomatot készítsen a jelen magyar kultúráról azzal, hogy összegyűjti a közelmúlt kiemelkedő teljesítményeit a színház, a tánc, az opera, az operett, a musical, az irodalom, a jazz-, folk- és klasszikus zene, és a képzőművészet területéről.

Mindenképpen fontos hangsúlyozni, hogy a KULT50 nem ranglista, hanem azon művészeknek a listája, akit tudtak valami nagyot dobni az elmúlt másfél évben. Nem az életmű a legfontosabb, hanem az, hogy megállt-e az idő egy pillanatra, hogy megmutassuk azokat, akik itt és most - sokszor szembe menve az árral - katarzist képesek okozni. Fontos, hogy bemutassunk olyan embereket is, akiket eddig csak a szűk szakma ismert, olyanokat akik a háttérben dolgoznak és persze találkozhatunk a listán számos ismert névvel is. A KULT50 magazin tartalmilag két részből áll, bemutatjuk az "Ötvenet", másrészt szeretnénk átfogó képet adni a mai magyar kultúráról, hogy mi is történik itt és most, ezen belül, az egyik központi téma a nők helyzete lesz. Írunk az üvegplafonról, a múzsákról és azokról a nőkről, akik a háttérben állnak, gyakran feláldozva mindent egy másik ember karrierjéért és akiket sokszor nem is ismerünk.

Molnár Barbara print média igazgató, főszerkesztő

A KULT50 kiadványról már a kezdeti ötletelés során éreztük, hogy rendkívül izgalmas vállalkozás, ami képes lesz jó értelemben véve felkavarni a művészi szakmát és a kultúrára, valamint annak képviselőire nyitott közönséget. A bőséges és színvonalas hazai kulturális palettáról rendkívül jól átgondoltan, ám még így is csak nagy nehézségek árán lehetett kiemelni ötven alkotót, minden esetben tartalmas okfejtés, gazdag vita előzött meg egy-egy döntést a zsűri részéről. A végeredmény, azt gondolom, magárt beszél: a KULT50-ben örömmel ismerjük el ötven kiváló hazai alkotó munkásságát, és mutatjuk be őket az olvasóknak. Bízunk benne, hogy most induló kiadványunk egy hosszú és kedvelt sorozat első állomása lesz!

Várhegyi András, Fidelio.hu főszerkesztő

Hirdetési lehetőségekről prémium kiadványunkban érdeklődjön kapcsolattartójánál vagy írjon nekünk!

Megjelenés: 2017. június 7.
Példányszám: 8000
Terjesztés: Lapker Zrt. és saját webshop

Hirdetnék